Da li ste znali da postoji web servis koji raspolaže podacima o vozilima uvezenim iz inostranstva, o njihovoj kilometrazi, servisima i ostecenjima, preko kog  možete otkriti skrivene detalje o istoriji vašeg vozila koji bi mogli promeniti vaše mišljenje pri kupovini.
21. mart 2020 360

Grad Brisel će zabraniti automobile na benzin i dizel gorivo

Grad Brisel usvaja revolucionarni plan koji predviđa zabranu automobila na benzin i dizel gorivo. Parlamentarni zastupnici nezavisne prestonice Belgije su odobrili konačnu verziju gradskog plana zaštite klime. Ovaj plan obuhvata zabranu dizelskih vozila od 2030. i benzinskih vozila od 2035. Takođe, motorizovani dvotočkaši će biti podložni zabranama, a većina motocikala koji zagađuju okolinu već je zabranjena od 2022.

Plan detaljno definiše zabranu tradicionalnih motora sa sagorevanjem na dizelskom gorivu do 2030. godine, dok će oni koji koriste benzinsko gorivo biti zabranjeni pet godina kasnije. Sprovođenje mera iz ovog klimatskog plana smanjiće emisije CO2 u gradu za 40% do 2030. godine, a krajnji cilj je potpuna dekarbonizacija grada do 2050. godine, usklađujući se sa planovima Evropske unije.

Osim zabrane, gradski plan takođe podstiče alternativne načine mobilnosti. Brisel će intenzivirati razvoj mreže javnog prevoza, biciklističkih staza i infrastrukture za pešake kako bi podržao tranziciju ka ekološki održivijem načinu putovanja.

Prema istraživanju novinske službe "Bloomberg", 24 evropska grada koji zajedno broje 62 miliona stanovnika takođe uvode zabrane za dizel tokom naredne decenije, dok će 13 od njih proširiti zabranu i na benzinske automobile. Ove planove su uveliko razrađivali kako bi potrošačima poslali jasnu poruku da je vreme da razmotre kupovinu hibridnih, električnih vozila ili vozila koja koriste alternativna goriva poput biogoriva ili vodonika. Ovakav korak se vidi kao ključan za budućnost mobilnosti i zaštitu životne sredine.

Reklama

Reklama

Pridruži nam se