<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: row in <b>/home/autodelo/public_html/post_single.php</b> on line <b>61</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Trying to access array offset on value of type null in <b>/home/autodelo/public_html/post_single.php</b> on line <b>61</b><br />

Grad Brisel će zabraniti automobile na benzin i dizel gorivo

U Belgiji, parlamentarni zastupnici nezavisne prestonice usvojili su konačnu verziju gradskog plana zaštite klime, koji uključuje zabranu dizelskih vozila od 2030. i benzinskih vozila od 2035. Motorizovani dvotočkaši takođe će biti podložni zabranama i većina motocikala koji zagađuju okolinu će biti zabranjena već od 2022.

Prema planu, tradicionalni motori sa sagorevanjem koji rade na dizelskom gorivu biće zabranjeni do 2030. godine, a oni koji rade na benzinsko gorivo pet godina kasnije. Mere u belom klimatskom planu dovešće do smanjenja emisija CO2 u gradu za 40% do 2030. godine i učiniti ga potpuno dekarboniziranim do 2050. godine - u skladu s dolaznim ciljem Evropske unije.

Prema istraživanju novinske službe "Bloomberg", 24 evropska grada koji čine 62 miliona ljudi zabranjuju dizele tokom naredne decenije - a 13 od njih zabraniće i dizel i benzin..
Dugo vreme pre nego što ove zabrane stupe na snagu osmišljeno je tako da potrošačima signalizira da bi sada trebali početi da kupuju hibridne ili električne automobile, ili automobile koji rade na alternativnim gorivima poput biogoriva ili vodonika.

Potrošačke organizacije koje predstavljaju vozače bile su kritične prema planu jer nemaju dovoljno detalja o tome kako građani treba da se snalaze bez motora sa sagorevanjem. Belgijski automobilski savez Febijac kaže da će plan biti nemoguće realizovati bez jasnog plana, koji trenutno nedostaje.

Obzirom da će ovakve mere uskoro uticati na smanjenje cena polovnjaka u Belgiji, mnogi će iskoristiti ovu priliku i uputiti se baš tamo.